Tuesday 2 November 2021

"Autopilot"

Koliko radnji u toku dana obavljamo automatski? Jeste li razmišljali o tome nekada?

Kada ustanete ujutru da li neke radnje obavljate svesnim izborom ili jednostavno samo radite to što ste navikli da radite, ne razmišljajući o tome?  

Da li znate da u toku dana imamo oko 60 - 70.000 misli?

Da li znate da su to uglavnom ISTE misli koje smo mislili i dan pre. I onaj još jedan dan pre... I tako mnogo dana unazad. 

Čemu to vodi? Iste misli, vode istim emocijama i izborima; isti izbori vode ka istom (automatizovanom) ponašanju; isto ponašanje, stvara ista iskustva; ista iskustva vode istim mislilma i emocijama...  Isto...Isto...Isto....... I ponovo isto...

Mozak kaže: "Ovu smo lekciju savladali. Uključi režim AUTPILOTA."

I čini vam se, onako sa strane gledano, da se sve ovo desi na neki "čudan" način van vaše kontrole, zar ne? Kao da sami sa sobom obavljate unutrašnji dijalog i pitate se "a gde sam bila ja? Kada i kako sam ove navike stvorila?" I pitate se, i dobro pitanje sebi postavljate. Gde ste bili? Sa koliko svesnosti i pažnje ste učestvovali u nastanku tih navika? Ta podsvest baš ume da napravi kuršlus u životu, jel da? Hmmm, da...

A vi silno želite da se KONAČNO desi nešto drugačije! Da prestane ta jednoličnost i da napokon izađete iz kolotečine u kojoj ste se zatekli.

Ako se sada dok ovo čitate pronalazite i pitate kako se to desilo - i možda pomišljate kako je nešto veoma komlikovano posredi... Nije. U  stvari je vrlo jednostavno objašnjenje. 

Mozak koji imamo je vrlo moćna "mašina" i ima zadatak da nas sačuva, da nas održi u životu. (To je jedna od funkcija, nije jedina; iako puno ljudi koristi i dalje samo tu funkciju.) "Mozak je organ za preživljavanje." Mozak isto tako pronalazi načine kako da ono što je potrebno obaviti da bi vas održao u životu, obavio sa što manje resursa. Pametna mašina! Gleda kako da bude i efikasna i ekonomična.  Dakle, ako neku radnju ponavljate iznova i iznova, on počinje sve manje da učestvuje u onome što je već usvojeno i naučeno. Uložili ste nesvesno napor da stvorite naviku. 

A šta je navika. To je skup automatskih nesvesnih misli, emocija i ponašanja stečen čestim ponavljanjem. Sami sebe ste nesvesno doveli u režim autopilota, i vidite da nešto ne valja i da vam nešto nije po volji ali kao da ne vidite izlaz iz tog začaranog kruga. Kako da vas nešto vuče nazad. Ovo su obično reči klijenta: "ja želim da nešto promenim i ne osećam se dobro, ali kao da me nešto drži tu; kao da sam zakucana." 

Taj NEKO ko je navike stvorio, isti je onaj koji će ih i dezintegrisati. Svako od nas je odgovoran za stečene navike u svom životu.

Gde je rešenje? 

Kako se nijedna navika ne stiče preko noći, tako se nijedna i ne može preko noći promeniti. Tačnije, da bi naš sistem prihvatio neku promenu, potrebno je ponavljati novu radnju 40-48 dana. Bez uloženog svesnog napora i truda da bi se "razgradili" stari obrasci i navike, neće doći do željene promene.

Šta možeš da učiniš? 

  • Za početak donesi ODLUKU o tome koje i kakve navike želiš da promeniš! Zatim, 
  • definiši korake, kokretne akcije koje ćeš preduzeti da bi kreirala nove, bolje navike. I na kraju,
  • daj sebi obećanje da ćeš to i učiniti. Obeveži se! Ne nekome. SEBI. Budi dosledna da uradiš ono što je potrebno da bi iz začaranog kruga izašla kao POBEDNIK! I budi spremna na to da uložiš napor da do promene podvesnih obrazaca, a time i stečenih navika dođe.  

Pitam te - da li je mesec i po dana puno vremena i truda, spram benefita koji to može imati na ostatak tvog života? 

Ostavljam te sa pitanjem ŠTA biraš za sebe - 

režim autopilota ili

da budeš svoje lađe kapetan? 

 

Snežana Stevanović



No comments:

Post a Comment